Kloka ord

Detta visste ni inte om urinvägsinfektion (eller iallafall inte jag):

Sant och falskt
"Man ska dricka citronvatten när man har urinvägsinfektion"
Falskt. Det finns inga belägg för att just citron eller C-vitamin skulle vara bättre än något annat. Däremot vet man att bakterierna kan sköljas ut om man dricker mycket.

"Det blir svårare att få barn"
Falskt. Det är bara vissa könssjukdomar som kan leda till infertilitet.

"Har man en gång haft urinvägsinfektion återkommer de ständigt"

Både sant och falskt. Man kan faktiskt ha urinvägsinfektion bara en gång i sitt liv. Men hos en del återkommer infektionerna med jämna mellanrum. Läs tipsen på nästa sida om hur du kan förebygga en urinvägsinfektion.

"Man blir känsligare på semestern"
Falskt. Att en del får urinvägsinfektion i fjällen, i skärgården eller på solsemestern beror inte på att man blir känsligare då. Snarare är det så att man ändrar sitt beteende under semestern. Man är oftare utomhus och blir lättare avkyld eller har svårare att komma till en toalett, vilket gör att bakterierna snabbare får fäste. Brukar du ofta få urinvägsinfektion vid sådana tillfällen kan du tala med din läkare. Ibland kan medicin skrivas ut i förebyggande syfte.

"Det drabbar bara kvinnor med många partners"
Falskt. Det finns många anledningar till urinvägsinfektion.

"Man kan inte ha samlag"
Falskt. Däremot kan det kännas obehagligt och läkarna brukar därför rekommendera att man undviker samlag under infektionen.

"Man luktar illa"
Både sant och falskt. Om du har druckit för lite och har hög koncentration av bakterier i urinen kan det lukta lite. Av samma anledning kan det lukta om du brukar ha problem med urininkontinens. Överdriv då inte tvättandet utan följ tvättråden på nästa sida.

"Man måste undvika alkohol när man äter antibiotika mot urinvägsinfektion"
Falskt. Däremot kan kroppens förmåga att läka ut infektionen sänkas om du dricker stora mängder alkohol.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback