Trött dotter

Min lilla dotter ligger på soffan. Och sover. Den där extra timmen vi fick igår rörde till det lite i våra rutiner. Det tar nog ett par dar innan vi är tillbaka på banan igen! Medan stumpan ändå sover har jag gjort majspuré. Det är den nya smaken vi ska prova. Hittills äter Mira gröt varje kväll, sedan har hon smakat på potatis och morot. Och idag blir det alltså en ny smak.

Det är verkligen roligt att se hur min flicka växer och utvecklas. Samtidigt är det skrämmande hur fort det går. Ibland vill jag dra i nödbromsen och stanna tiden en stund. Om en vecka är Mira fem månader gammal!

Marknad, kalas och besök

Helgen har varit innehållsrik. I fredags när Jörgen kom hem från jobbet åkte vi ut till Torsås. Där hölls det traditionell marknad. Det var precis som en marknad brukar vara. Därför tog vi oss bara en kort runda och inhandlade det viktigaste. Brända mandlar, munkar och chokladtoppar. Mira hängde i bärselen så hon hade full koll. För mycket folk var det, vilket betyder mycket att titta på för stumpan.

Senare på eftermiddagen kom familjen Bertilsson/Gustavsson förbi. Vi käkade pizza, drack cola och hade det bra. Till efterrätt blev det munkar. Såklart.

I torsdags fyllde Jörgens farmor år. Så i lördags var vi där på kalas. Det bjöds på smörgåstårta och fika. Mums! Trots att vår lilla dotter varken fick smaka på maten eller kakorna var hon på gott humör. Hon är väluppfostrad vår lilla Mira. Och gammelfarmor blev självklart jätteglad när hon kunde hålla sitt barnbarns barn en bra stund utan en enda protest. Jag lyckades till och med få med det på kort. Och då ska tilläggas att Jörgens farmor är en sån där person som alltid undviker kameror. Så jag är nöjd :)

Igår var vi duktiga och veckohandlade inne i stan. Vi kör med självscanning nu och gud så smidigt det är. Handlingen går fortare och det är faktiskt roligt att springa runt i butiken och "skjuta" sina varor. Japp, jag är ju den lättroade typen.

På eftermiddagen kom mina föräldrar på besök. Vi käkade god mat och fikade lite. Precis lagom en söndagkväll. Så var den helgen förbi och nu är det nya tag.

Söndagsmys

Söndag och trist väder. Då ligger jag och min lilla stumpa på golvet och bara myser :)


Musik på kesoförpackningar

God morgon! Här kommer en riktigt bra version av Call your girlfriend :)


Kung i baren

Näe, det var väldigt länge sen jag kunde kalla mig kung i baren. Det är ju sjukt länge sen jag ens gick ut. Var visserligen med ut som chaufför flera gånger under graviditeten. Fast CocaCola med is är väl inte direkt kungligt att beställa. Nog om det. 25:e oktober idag. Det betyder löning, eller ja föräldrapenning! Nu ska räkningarna betalas och så ska man handla mat. Därefter kanske det finns en slant kvar så jag kan vara kung i klädesbutiken, eller någon annan rolig affär då jag ännu inte är redo för baren.

Helgens hittepå

Ännu en vecka är förbi. Ännu en helg.

I fredags hade vi fredagsmys med hemmalagad pizza och chokladpudding framför teven. Perfekt början på helgen. Lördagen ägnades åt att fixa lite hemma och avklara veckohandlingen. På kvällen var vi hos ett par vänner och åt middag och såg på film. Just go with it/Min låtsas fru. Det blev en trevlig kväll och filmen var faktiskt rolig. Kom i säng betydligt senare än vad jag är van vid så igår var jag helt slut. Slappade i stort sett hela dagen. Besökte min stora systeryster på kvällen. Hon var värdinna för Tupperware. Ett klassiskt plastparty med andra ord. Beställde lite prylar till Mira. Bland annat en pipmugg och tallrik. Dyrt är det, men helt klart värt det. Är jättenöjd med de produkter jag köpt från Tupperware tidigare. Kom i säng i hyffsad tid igår, men är trots det jättetrött idag med. Det är lite jobbigt att gå upp vid sex-sjutiden nu när det är så mörkt och kallt på morgonen.

Nu siktar vi in oss på den nya veckan. Hoppas det blir en bra en :)

Familjeparkering

De så kallade familjeparkeringar har visst väckt debatt i Kalmar. Jag förstår inte varför. Det är ju en jättebra idé med större parkeringsrutor för barnfamiljerna. När jag och Jörgen handlar på CityGross ställer vi oss alltid på familjeparkeringen nu för tiden. För det första är de breda rutorna toppen när man ska lyfta ut babyskyddet som Mira sitter i. På en vanlig parkering kan man inte öppna dörren fullt och det kan vara svårt att lyfta ur henne. För det andra är det toppen att man får extra plats att fälla upp barnvagnen. Och till dem som känner sig diskriminerade finns det ju faktiskt vanliga parkeringsrutor minst lika nära entrén. Utanför Citygross finns det lika många handikapp-platser som familjeplatser. Detsamma gäller utanför GrandSamarkand i Växjö och säkerligen på flera andra ställen. Så är det verkligen något att klaga över? Innan jag hade "rätten" att stå på familjeparkering ställde jag snällt bilen på rutan brevid familjerutorna. Så fick jag relativt nära till entrén ändå. När jag nu har en liten dotter och tillhör familjekategorin ställer jag mig alltid på familjerutan om det finns någon ledig. Och skulle jag se en ful gubbe som parkerade där bara "därför att" skulle jag bli riktigt sur. Punkt.

Insändare i Barometern:
Här!
Reaktion av Malin Wollin aka Fotbollsfrun: Här!


Viltgryta

Viltgrytan blev smaskig! Tro det eller ej, men jag lyckades. Så nu tänkte jag dela med mig av receptet. Det är från början ett recept från Arla, men jag har tagit bort en del ingridienser och lagt till andra. Allt för bästa smak ;)

Idas Viltgryta! Ca. 3-4 port.

600g grytbitar av älg (det går bra med nötkött också)
10st enbär, några svartpepparkorn och lite salt
2st gula lökar
200g champinjoner, färska
3msk vilt- och kantarellfond
2dl creme fraiche
2,5dl grädde (gärna vispgrädde, men matlagningsgrädde funkar)
0,5dl svartvinbärsgele
4st kvistar av färsk timjan (eller 1tsk torkad)
1tsk soja
1st morot
2-3msk mjöl


Bryn kött och lök på hög värme. Krossa enbär, svartpeppar och lite salt - häll över köttet. Tillsätt svamp, fond, grädde, creme fraiche, gele, timjan och soja. Låt grytan koka upp och vrid sedan ner värmen. Låt småputtra i 1,5 - 2 timmar. (Gärna ännu längre! Jag lät min gryta puttra i över tre timmar). Skala och skiva moroten. Tillsätt när cirka tjugo minuter av koktiden återstår. Blanda ut mjölet i lite vatten och rör ner i grytan. Låt koka upp igen. Klart! Servera med kokt potatis och ännu mera svartvinbärsgele. Mums!


Bild och inspiration från Arla:
Klicka här!

Solig (!) torsdag

Idag är det, "trumvirvel", soligt ute! De senaste dagarna har varit fruktansvärt tråkiga då det regnat och blåst något enormt. Jag och Mira har inte vågat oss utanför dörren. Så det var en glad överraskning idag när vi skulle iväg med bilen och solen sken. Visserligen blåser det fortfarande jättemycket, men tack tack tack för solen! Som sagt har Mira och jag varit iväg en sväng idag. Vi var i Torsås på föräldrarträff. Även om jag inte är någon pratsam person så tycker jag det är roligt att träffa andra mammor och deras barn. Det blir lätt lite ensamt här hemma trots att lilla stumpan börjat snacka mer och mer. Men nu är vi hemma igen och ska väl styra med lite vardagssysslor. Ska bland annat försöka göra en viltgryta med älgkött idag! Det kan ju gå hur som helst :)

Valnötter

Nu har vi nog plockat in alla valnötter som fallit från vårt fina träd. Det blev en del! Enligt experten (läs Jörgen) ska nötterna ligga på tork till nyår ungefär. Sedan ska de gå att äta. Så jag räknar med att knäcka hemmaodlade nötter vid jul.


Nytt i Miras byrå

Modebloggare brukar ju ha "Nytt i garderoben", men eftersom Mira har alla sina kläder i en byrå får det bli "Nytt i byrån" istället. För igår var vi nere i Karlskrona en runda. Hittade en fodrad fleeceoverall till Mira som hon kan ha i höst och kanske i vinter också om det inte blir vargakallt. Isåfall kanske det behövs ännu tjockare ovve. Den som lever få se, som man brukar säga. Hur som helst köpte jag även en fin tunika, ett par tights och en pyjamas. Det var ta tre barnplagg betala för två inne på Cubus. Och lättpåverkad som man är köper man ju tre plagg även om det inte behövs egentligen.

Bildbevis:


Blommor

Nu varnas det för frost om nätterna! Därför har jag idag tagit in mina två pelargoner som stått ute på altanen hela sommaren. Det är två Bornholms-pelargoner från Thunegården på Öland. Den ena är röd/vit och den andra är bara röd. De har växt som bara den och blommat om flera gånger. Så nu är min plan att låta dem övervintra nere i källaren. Jag har tagit en väldigt massa sticklingar från båda plantorna så överlever dem inte i min källare har jag fler på gång. Förutom pelargonerna hade jag lite andra växter på altanen under sommaren, men de vissnade för ett tag sen så de hamnade på skräphögen! Bara ett undantag, min timjan. Sådde lite timjan i en kruka i våras och den växte faktiskt till sig. Nu tänkte jag ta in den och äta upp den! Lite färsk timjan är ju gott på klyftpotatis bland annat :)


Mamma och pappa Pelargon


Den rödvita


Röd


Alla mina sticklingar. Det blev en del :)


Timjan!

Onsdag

Då var snart halva oktober förbi. Riktigt höstväder har vi fått - kallt och ruggigt. Fast också mysigt. Det känns ganska skönt med höst ändå. Just nu tar jag hellre en lång höst än en lång och iskall vinter. Nog om vädret! Idag planerar jag att putsa fönstrerna i vardagsrummet. Det har behövts göras hela sommaren men jag har bara skjutit upp det. Så idag är det på tiden. Skittråkigt, men skönt när det är gjort.

Nu vaknar nog min lilla stumpa när som helst. Tack för mej, hej!

Nytta och Nöje

I helgen har jag faktiskt hunnit med en del. I fredags träffade jag mina kära vänninor. Vi käkade hemmalagad pizza och snackade en massa strunt i vanlig ordning. Lördagen, eller åtminstone lördags förmiddagen, gick åt till städning. Jag lyckades hittade någon undangömd energikälla och städade hela övervåningen, bytte sängkläder, tvättade och var ute och plockade nötter. (Det är dags att skörda valnötterna nu). Kvällen däremot blev lugn. Då såg vi på film och käkade glass. Igår blev det traditionell veckohandling och lite annat pyssel här hemma. Var bland annat ute och målade över alla spikhuvuden på altanräcket.

Nu är det ny vecka och nya tag. Får se vad jag orkar med. Har fått en släng av höstförkylning.

Det där med tiden

Det här med tid är ju galet. Tiden går så fort. Jämnt! Sekunderna, minuterna, timmarna, dagarna, veckorna, månaderna och åren. All denna tid tycker jag bidrar till att man blir tokig. Istället för att njuta ser man tiden springa iväg. Det blir som att man räknar ner. Räknar dagar och månader. Räknar ner tiden. Räknar ner livet. Som ett stort timglas där sanden bara rinner. Det finns liksom ingen hejd på det. Tiden går, vare sig vi vill det eller inte.

Imorgon fyller stumpan fyra månader.

Räcker ett hej

Vet inte riktigt vad jag ska skriva om idag. Så det får bli ett enkelt hej! Jag hoppas att allt är bra med mina läsare denna blåsiga oktoberdag. Jag och Mira har precis varit ute en runda. Det var skönt, men blåsigt som sagt. Nu sover lillan i vagnen och jag ska väl försöka få nått i magen innan hon vaknar. Hejhej!

Äppel i massor

Visst är det mysigt och kul på alla sätt och vis att ha en trädgård med lite fruktträd. Problemet är när man får så mycket frukt att man inte gör av med den. Nyligen hade vi gråpäron i massor. Tyvärr blev de övermogna innan jag hann ta vara på dem. Jag gjorde päronkräm en gång, sedan gick resten av skörden till spillo. Nu är det äpplenas tur. Med tre äppelträd på ägorna har vi minst sagt mycket äppel. Att vår jägarkompis är här då och då och plockar med sig lite till älgarna hjälper knappast. Dagen efter är det lika mycket frukt på gräsmattan under träden igen. Äppelkräm har jag gjort så mycket så jag har redan tröttnat. Min nya plan är att koka mos i mängder och frysa in.

Här om dagen testade jag ett nytt recept där äppel var huvudingridiens!


Äppel, chili, ingefära, vitlök, kanel, lök, äppelcidervinäger och råsocker...


Blev Äppelchutney! Har inte smakat den än, men ska tydligen vara bra tillbehör till kött och potäter. Om den går att äta kanske jag lägger upp receptet :)

Sol och första oktober

En solig höstdag. Det känns ju riktigt bra. Fler höstdagar med perfekt väder välkomnas med öppna armar. Nu borde jag vara ute och njuta av värmen. Men... tidigare idag stötte Jörgen på en huggorm som låg och solade sig på vår garageuppfart - så jag är lite rädd att det ska dyka upp fler ormar. Ja, jag vet. Alltid lika feg. Får väl montera nitar på barnvagnshjulen så är det bara att köra över slingslangdjuren.