Tack 2011

Idag är året till ända. Ikväll är det dags att skåla ut det gamla och skåla in det nya året. Tjugohundraelva har sannerligen varit ett bra år. Antagligen ett av de bästa åren i hela mitt liv. Att få bli föräldrar är det absolut bästa som hänt mig. Någonsin. Första tiden som nybliven mamma var omtumlande och ibland jobbig, men trots det den bästa tiden i mitt liv. Åren framöver kommer säkert bjuda på en del härligheter dem också, men 2011 blir svårslaget. Så tack år 2011, jag kommer sakna dig!


Jag och min lilla gullunge, bara en vecka gammal :)

Snart slut

Nu börjar julveckan lida mot sitt slut. Veckan som jag längtat så efter. Jörgens lediga vecka. Veckan då jag skulle få så mycket gjort. Den är så gott som över. Och vad har jag gjort? Inte ett skit. Det blir som vanligt inte som jag tänkt mig. Veckan gick så fort att jag inte hann med. Fast jag är inte bitter. Jag har ju umgåtts med min lilla familj och haft det bra!

Även det här året börjar lida mot sitt slut. Vart tog det vägen, året? Det är helt galet vad tiden går. Tack och lov har det varit ett bra år. Trots att det gått hiskelit fort. Får återkomma till det i ett annat inlägg. Nu - dags att vila inför morgondagens bravader!

Fräckt knivställ

Jag har länge tyckt att detta knivställ är väldigt fräckt och gärna velat ha ett:


Och i julklapp fick jag och Jörgen detta knivställ:

Tack Annelie! Du träffade mitt i prick :) Och knivarna var jättebra dessutom!

Gåva till mor- och farföräldrarna

Som jag skrivit om tidigare har jag och min lilla familj varit hos en fotograf. Anledningen till det var främst att vi ville ge Miras mor- och farföräldrar fina julklappar. Och så blev det. Vi var på Atelje Sofi i Kalmar och fotografierna blev underbara. Både mina och Jörgens föräldrar fick var sin inramad bild på oss tre. Även gammelfarmor och lillemorfar fick var sitt fotografi. Och alla blev glada. Jag älskar när människor blir glada av det jag ger. Ett fint foto är en bra gåva som uppskattas av de flesta. Jag vill passa på att rekomendera er att gå till Sofi om ni vill få riktigt bra foton. Vi tog både familjebilder och enskilda bilder på Mira. Alla var jättefina. Sofi och de andra i personalen på ateljen var väldigt trevliga och lätta att ha och göra med. Enda nackdelen är att de är lite dyra. Jag vet inte vad andra fotostudios debiterar, men bara fotograferingen kostade nästan sjuhundra sedan betalde vi per bild vi ville ha framkallad. Trots det dyra priset tycker jag det var värt det. Det blev ju så sjukt fina bilder!



Juldagen

Nu har vi firat jul i dagarna två
Idag ska vi över till Öland, så
jag min syster med familj träffa får
Hon var nämligen inte med igår
Ännu en tomte får vi nog möta
och flera klappar få, vilken röta
Jag hoppas eran juldag också blir fin
och att ni nu slutat gå för full maskin
På julen ska man ju fridfull vara
och alla ska vila i en enda skara

Jag vill återigen önska er en riktigt God Jul
och hoppas att även juldagen blir otroligt kul!


God Jul

God Jul till er alla där ute! Vi börjar julafton med att leka med klapparna vi fick igår när vi firade mini-jul med svägerskan och co. Snart ska jag slänga ihop en Jansson, sen blir det jule-vila för min del :) En riktigt god och fridfull jul!

Julklapparna klara


Julveckan

Den här veckan är det full rulle hemma. Det är massor av julstök som ska klaras av. Igår la jag in sill och gjorde ett försök på Mormors-karamell, men misslyckades såklart. (Nästa försök kanske jag lyckas). Idag kokar jag julskinka. Det luktar så gott i huset! Tidigare i förmiddags var jag och Mira på ett rökeri och köpte lax och böckling. Det börjar arta sig! Trots att jag har mycket kvar att göra känner jag mig lugn. Allt brukar hinnas med på ett eller annat sätt. Annars får man omprioritera och göra det viktigaste. Dags att återgå till stöket :)

Fjärde advent

Det faller snöblandat regn utanför fönstret, men prognosen visar 6 plusgrader och uppehåll den tjugofjärde december. Ingen vit jul alltså. Det gör mig inte så mycket. Vi har firat jul utan snö förut. Fast jag måste ändå säga att ett vitt pudertäcke av snö över trädgården hade varit fint. Prognosen kan ju ändras, eller hur!?

Fredagen var jättetrevlig. Dem är så härliga mina jobbarkompisar. Jag saknar väl inte jobbet i sig. Jag saknar mest den härliga stämningen oss emellan. Det var mysigt där på Hanssons Krog. Vi åt och drack och alla var glada. Precis som det ska vara på julbord.

Igår var jag och min lilla familj inne i stora staden och handlade lite. Inför julhelgen. Mat och paket. Alla julklappar är nu fixade. Det som återstår är att hämta upp några som jag beställt. Sedan ska de slås in.

Idag står en tur till Öland på schemat. Jag ska till tandläkaren och laga de där förbaskade hålen. Sedan ska vi hälsa på min farmor och farfar och önska dem en god jul! Antagligen kommer jag bara kunna titta på när de andra fikar. Med hela käften bedövad är det ju hopplöst att äta...

Trevlig fjärde advent på er!

Julbord

Ikväll ska jag på julbord med jobbet. Det ska bli roligt då jag så sällan träffar kollegorna nu för tiden. Och gott med en massa mat såklart. Så Mira och Jörgen ska ha fredagsmys utan mig idag. Det blir nog roligt för dem, men jag är lite nervös. För det första har jag inte varit ifrån Mira en hel kväll och för det andra verkar det som om hon har tänder på gång nu. Det har varit ett par jobbiga kvällar/nätter det senaste. Mira har varit extra gnällig, ledsen och haft svårt att sova. Jörgen fixar såklart att vara hemma själv med vår dotter, men Mira är ibland väldigt mammig och jag är väldigt dottrig :) Förhoppningsvis kommer de där elaka tänderna, som gör så ont, upp snart.

Till min vän Lina

Eftersom Lina så snällt bad om recepten på julgodisen tänkte jag lägga upp de här. Jag tänkte att ni andra kanske också var sugna på lite hemkokat gottgott till jul :)



Enkla Mintkyssar

1 äggvita
5 dl florsocker
4 droppar pepparmyntolja
eller 1 msk pepparmyntsarom
neverstop, nonstop eller annan choklad

Vispa äggvitan något, rör sedan ner cirka hälften av sockret. Droppa i oljan/aromen. Blanda ner resten av sockret. Smaka av och tillsätt eventuellt mer olja för starkare mintsmak. Degen ska bli som en stor boll i skålen. Är den väldigt kletig, ta i mer florsocker. Rulla små kulor/bollar och platta ut dem på ett bakplåtspapper. Tryck dit en Neverstop i mitten. Låt torka över natten. Obs, ej i kylskåp!



Chokladkola

50 g margarin eller smör
2 dl socker
1 dl ljus sirap
3-4 msk kakao

Blanda alla ingredienserna i en kastrull. Koka upp smeten och låt det småkoka på svag värme cirka 6 minuter. Rör inte i smeten under kokningen! Häll upp smeten på en plåt, oljad eller klädd med bakplåtspapper. Låt det svalna och skär sedan upp i bitar. Gör alternativt som jag och häll smeten direkt i knäckformar.



Whiskeykola


100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
2 msk whiskey

Smält smöret i en kastrull. Rör ned vispgrädde, strösocker, sirap, whiskey och vaniljsocker och låt koka utan lock cirka 30 minuter. Rör om då och då. Gör ett kulprov för att veta när smeten är färdig. Häll upp kolan på en oljad plåt, eventuellt bakplåtspapper. Låt svalna. Skär i bitar och slå in kolan i smörpapper.



Mina whiskeykolor blev lite för mjuka, men goda! Hoppas några av er har nytta av recepten. Lycka till och trevlig helg till er alla!

Julgodis



Hittade städlusten igen, den var lite tilltyglad men fullt användbar. Så idag har jag fortsatt städa i köket. Har bland annat rensat i skafferiet.

De dagarna när jag fullständigt sket i det där med städning gjorde jag något helt annat. Godis! Har "bakat" både mintkyssar (en enklare variant, men god!) och chokladkola. Mycket smaskigt. Och ikväll kokar jag whiskeykola som förhoppningsvis ska falla sambon i smaken.

Ett gott skratt

Det är så underbart med människor som bjuder på sig själva. Detta inlägg fick mig att skratta inombords (jag skrattar aldrig högt när jag är ensam).

God morgon

Idag vaknade jag och Mira redan vid halv sex. Det är nog någon vecka sedan vi var uppe så tidigt. Nu sitter vi och tittar på P3s Musikhjälpen på SVT2. En mjukstart av morgonen. Ha en fin dag allihopa!

Så mycket bättre

Årets Idol var inget för mig. Fattade inte tycke för någon av deltagarna. Lite tråkigt, men det programmet har nog gjort sitt. Beslutet att lägga ner Idol kom i rättan tid. En programserie som jag däremot fastnat för är Så mycket bättre. Jag älskar konseptet. Sju svenska artister som tolkar varandras låtar. Ingen utröstning. Inget ring och rösta. Bara skön musik.

Det har varit många bra tolkningar och de finns allihop på Spotify. Väldigt bra måste jag säga! I lördags var det Mikael Wiehes musik som skulle tolkas av de andra deltagarna. Lena PH gjorde en egen version av Hoolas Vem kan man lita på, som jag tyckte mycket om. Det bästa var att hon ändrat texten så att låten blev mer aktuell. Det väckte visst lite ilska hos vissa. Hon kritiserar ju bland annat Kungen. Men jag tycker att musik ska beröra och väcka diskussion. Då är den som bäst.



Här har ni texten:

När far och mor är döda
och våra släktingar har ta'tt gift
och alla våra vänner har valt sej själva
och våra lärare och fröknar
har gått och dränkt sej med varann
och nu när sömntabletterna har slutat hjälpa
och när vår präst från konfirmationen
står och pekar i det blå
och ingen fattar om han visar vägen
eller känner vilket håll, vinden blåser åt
då kommer Halta Lotta stackars Kikki hem till mej
med rösten fylld av gråt
och snyftar, vem i hela världen kan man lita på

Och när John och Yoko Lennon Runar och Carola
har gått på psykoanalys
och Robert Zimmerman Ingvar Kamprad har flytt till landet med miljonerna
och Marilyn Monroe Lena PH tappa' taget
och Greta Garbo Marcus Schenkenberg har blivit ful
och man försöker muta oss med resterna av visionerna
och när prinsar och presidenter Kungen och hans vänner
ljuger medvetet i kapp
och när dom som skulle säga sanningen
har börjat ta tillbaka det, dom just har sagt
då kommer Lille Gerhard Nanne Grönwall hem till mej
och häver sej på tå
och säger, vem i hela världen kan man lita på

Krevaderna har tystnat
och kriget har tagit slut
Ensam sitter kaparen vid kanonerna
Över gyttjefyllda gravar
ligger luften tung av krut
Han fingrar lite tankspritt på patronerna
Och när han tittar sej i spegeln
har den rämnat mitt itu
Och mellan halvorna av hans ansikte
kilar råttorna in och ut
Då kommer Mor Maria krypande
och hennes ögon är så blå
när hon säger, vem i hela världen kan man lita på

Tappad lust

Ja, jag som var så duktig och storstädade vardagsrummet här om veckan. Jag var väldigt nöjd med att jag började med julstädningen i tid. Tyvärr svalnade den där lusten att göra rent och fint här hemma. Någonstans i köket, kanske bland dammet ovanför kylskåpet, försvann min energi. Därför har det inte blivit mer städning här hemma bortsett från lite dammsugning. Jag tänker att nu börjar det närma sig julhelg och vi får faktiskt besök här på julafton och då vill jag ha städat och pyntat. Jag måste alltså leta upp städlusten och sätta fart. Det är ju bara en och en halv vecka kvar! Tror jag ska kika över kylskåpet idag och se om den ligger där...

Trött tjej

Idag är min lilla dotter väldigt trött. Trots att hon sovit hela natten ligger hon nu i vagnen och sover. En lång tupplur. Vanligtvis sover hon bara en halvtimme åt gången såhär på dagen. Det brukar räcka. Ibland sover hon lite längre perioder även på dagen och idag är en sådan dag. Hon sov nästan en timme i min famn i förmiddags och nu sover hon igen. En trött liten Mira. Jag vet inte om det beror på att vi var hemma sent igår eller om hon är på gång att bli förkyld. Vi får se om hon är pigg och glad när hon vaknar. Tills dess kanske jag ska passa på att göra någon nytta. Vet inte riktigt vad jag lust med idag...

Vinterjacka på

I lördags var det alldeles för kallt för min Everest-jacka så den har jag nu hängt undan. Istället åkte min vinterjacka fram. Det bästa med den är att den är lite längre och värmer baken bra :)


Jag i vintras med min sköna vinterjacka från Race Marine


I Prag 2010 med Everest-jackan. Jättebra vind- och vattentålig, men lite för kall nu när vintern knackar på dörren.

För övrigt har jag haft en trevlig helg. I lördags var vi som jag skrev om tidigare ute och åt. Det var gott och Mira skötte sig så bra. Såklart. Hon är världens bästa unge! Igår handlade vi lite julklappar (skönt!) och besökte mina föräldrar på Öland.

Lördag den 10:e december

Idag står tvättning och bära pelletssäckar på schemat. Inte det roligaste jag vet, men det måste göras. Jag skulle gissa att det blir jag som tar tvätten och Jörgen som bär pelletsen. Inte mig emot. Jag har redan så ont i min rygg.

I eftermiddag blir det kinabuffé med familjen Bertilsson/Gustavsson och familjen Bertilsson/Andersson. Själv tillhör jag familjen Andersson/Andersson :):) Det ska bli mycket trevligt att komma ut och äta ihop.

Trevlig helg på er i stormen!

Den perfekta klappen

En jul utan klappar är ingen riktigt jul. Så är det ju bara. Varje år kämpar vi för att hitta presenter till våra nära och kära. Helst ska det vara en riktigt bra present. Den perfekta klappen. Något personen inte skrivit ner på någon lista eller önskat sig. För mig är den perfekta klappen när gåvan gör personen glad och överraskad. När man lyckas hitta en present som de inte förväntat sig. Ett år lyckades jag med den perfekta klappen.

Jag tror det var julen 2001. Då var jag 13 år. Att hitta julklappar till mormor och morfar hade alltid varit svårt. Jag vet att jag ett år gav kylskåpsmagneter med fina budskap på. Självklart blev de glada. De blev glada var man än gav. Men det här året lyckades jag glädja min mormor lite extra. Jag hade den perfekta klappen. Utan att veta.

I mormors paket låg en CD-singel. Mer än så var det inte. En vanlig CD-singel. En låt. När hon öppnade och fick se den där skivan, Westlife - Queen of my heart, tårades hennes ögon. Min mormor blev så glad och rörd av presenten. Hon hade vid något tillfälle nämnt för mig hur mycket hon tyckte om den låten. Så jag sprang in på Åhlens under mitt besök i Kalmar och köpte den där skivan. Inte visste jag då att den skulle göra henne så glad. Hon hade nämligen letat efter den själv men inte kunnat hitta den. Vilken tur då att jag gjorde det. Jag fick en riktig bamsekram och började nästan gråta jag också av mormor tårar. Vi kramades och sedan spelade hon skivan och vi dansade ihop. Sådär som bara mormor och jag kunde. Det var den perfekta klappen. Även för mig. Jag kommer aldrig lyckas beröra någon lika mycket med en gåva igen. Åtminstone inte med en enkel CD-singel. Den var en fantastisk känsla och det här minnet kommer jag alltid bära med mig. Min älskade mormor och den perfekta klappen!

This memory will last for eternity
And all of our tears
Will be lost in the rain
When I find my way back
To your arms again
But until that day
You know you are
The queen of my heart

Åtta små kilon

Jag och Mira har precis varit på BVC. Läkarundersökning och vanlig kontroll. Numera väger lilla tjejen strax över åtta kilo. Hon är inte så liten längre. Jag borde bli riktigt vältränad så mycket som jag bär runt på henne. Jovisst, hon är en riktigt mammagris emellanåt. Helst ska man ju bära på henne jämt! Å andra sidan bar ju jag på tjugo kilo extra de sista veckorna av graviditeten. Men gravidmage och verklig bebis är två skilda ting.

På tal om något annat; idag fyller Mira ½år. Fira eller inte fira? Man brukar ju aldrig fira sina halva år. Jag skulle aldrig fira att jag fyllde 23½ för några månader sedan. Men det är en annan sak med det första halvåret. Miras första halvår i livet. Ska inte det firas? Problemet är att jag inte vet riktigt hur. Får klura på det och se om vi firar något ikväll när pappa kommer hem.

Tisdag

Tisdag. Mer känd som veckans drygaste dag. Åtminstone om man jobbar måndag till fredag. Tisdagen är alltid värst. När man avverkat den brukar resten av veckan rusa fram. Konstigt nog tycker jag att tisdagarna är värst även när jag går hemma. Egentligen borde väl dagarna flyta in i varandra och olika veckodagar spela mindre roll. Icke. Tisdagen är så mycket drygare än alla de andra dagarna. När den här dagen är slut kommer resten av veckan passera i ljusets hastighet. Snart helg med andra ord.

Oacceptabelt

Hur är detta möjligt? Man låg död i åtta månader. Borde inte grannarna reagera när de inte sett mannen på åtta månader? Nej tydligen inte. De reagerar först när hans döda kropp börjar stinka och hela huset fylls med likdoft. Borde inte elleverantören reagera när fakturan inte betalas? Tydligen inte. Ingen verkar reagera. Jag köper att man kan bli gammal och ensam. Att man kan sakna både släkt och vänner. Vad jag inte köper är hur en människa kan ligga död i åtta månader utan att någon verkar undra vad som hänt. Hemskt. Oacceptabelt. Och jävligt vidrigt.

Juligt

Idag käkade jag macka med julskinka till frukost. Det var mumma! Och så avslutade jag med en smaskig lussebulle. De blev goda, men inte så fagra...


Andra advent

Andra advent och jag har lussebak på G. I år ska jag försöka göra lussebullar istället för vanliga lussekatter. Vi får väl se hur det går. Jag hoppas de blir goda för jag är sugen! Återkommer kanske senare ned bildbevis. Snart är jästtiden slut - dags att börja baka :)

Sitter nästan själv


Mira kan sitta själv, men behöver fortfarande lite stöd. I soffan däremot sitter hon som en kung :)

Vi har just  varit på affären och handlat lite käk. Ikväll ska vi nämligen träffa mina tjejkompisar och äta gott. När det är tjejkväll ska lillan såklart vara med! Förhoppningsvis blir hon inte uttråkad av att lyssna på fyra kvinnors svammel.

Tack för idag, hej!

Blåsigt igen

Vi har precis kommit hem efter en liten tur på IKEA med min mamma. Det var mycket trevligt. Jag köpte bland annat ljus och bordstabletter. Inget märkvärdigt egentligen, bara det som stod på min lilla kom-ihåg-lapp. När vi kom ut från varuhuset höll vi på att blåsa iväg. Så gick vi från IKEA till Hemtex. Det är ju ingen lång sträcka, men hu så kallt och eländigt det var. Vi kom iallafall ut från Hemtex-butiken med varsin julduk. Nöjda, men frusna.

Nu ska jag och Mira slappa lite. Vid femtiden kommer Jörgen hem och förhoppningsvis har han kommit ihåg att hämta Miras kusin Linnea på vägen. Hon ska vara hos oss en liten stund ikväll. Vi får väl se vad det blir för rackartyg! :)

Tack för mej, hej!