Viltgryta

Viltgrytan blev smaskig! Tro det eller ej, men jag lyckades. Så nu tänkte jag dela med mig av receptet. Det är från början ett recept från Arla, men jag har tagit bort en del ingridienser och lagt till andra. Allt för bästa smak ;)

Idas Viltgryta! Ca. 3-4 port.

600g grytbitar av älg (det går bra med nötkött också)
10st enbär, några svartpepparkorn och lite salt
2st gula lökar
200g champinjoner, färska
3msk vilt- och kantarellfond
2dl creme fraiche
2,5dl grädde (gärna vispgrädde, men matlagningsgrädde funkar)
0,5dl svartvinbärsgele
4st kvistar av färsk timjan (eller 1tsk torkad)
1tsk soja
1st morot
2-3msk mjöl


Bryn kött och lök på hög värme. Krossa enbär, svartpeppar och lite salt - häll över köttet. Tillsätt svamp, fond, grädde, creme fraiche, gele, timjan och soja. Låt grytan koka upp och vrid sedan ner värmen. Låt småputtra i 1,5 - 2 timmar. (Gärna ännu längre! Jag lät min gryta puttra i över tre timmar). Skala och skiva moroten. Tillsätt när cirka tjugo minuter av koktiden återstår. Blanda ut mjölet i lite vatten och rör ner i grytan. Låt koka upp igen. Klart! Servera med kokt potatis och ännu mera svartvinbärsgele. Mums!


Bild och inspiration från Arla:
Klicka här!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback