Till min vän Lina
Eftersom Lina så snällt bad om recepten på julgodisen tänkte jag lägga upp de här. Jag tänkte att ni andra kanske också var sugna på lite hemkokat gottgott till jul :)
Enkla Mintkyssar
1 äggvita
5 dl florsocker
4 droppar pepparmyntolja
eller 1 msk pepparmyntsarom
neverstop, nonstop eller annan choklad
Vispa äggvitan något, rör sedan ner cirka hälften av sockret. Droppa i oljan/aromen. Blanda ner resten av sockret. Smaka av och tillsätt eventuellt mer olja för starkare mintsmak. Degen ska bli som en stor boll i skålen. Är den väldigt kletig, ta i mer florsocker. Rulla små kulor/bollar och platta ut dem på ett bakplåtspapper. Tryck dit en Neverstop i mitten. Låt torka över natten. Obs, ej i kylskåp!
Chokladkola
50 g margarin eller smör
2 dl socker
1 dl ljus sirap
3-4 msk kakao
Blanda alla ingredienserna i en kastrull. Koka upp smeten och låt det småkoka på svag värme cirka 6 minuter. Rör inte i smeten under kokningen! Häll upp smeten på en plåt, oljad eller klädd med bakplåtspapper. Låt det svalna och skär sedan upp i bitar. Gör alternativt som jag och häll smeten direkt i knäckformar.
Whiskeykola
100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
2 msk whiskey
Smält smöret i en kastrull. Rör ned vispgrädde, strösocker, sirap, whiskey och vaniljsocker och låt koka utan lock cirka 30 minuter. Rör om då och då. Gör ett kulprov för att veta när smeten är färdig. Häll upp kolan på en oljad plåt, eventuellt bakplåtspapper. Låt svalna. Skär i bitar och slå in kolan i smörpapper.

Mina whiskeykolor blev lite för mjuka, men goda! Hoppas några av er har nytta av recepten. Lycka till och trevlig helg till er alla!
Enkla Mintkyssar
1 äggvita
5 dl florsocker
4 droppar pepparmyntolja
eller 1 msk pepparmyntsarom
neverstop, nonstop eller annan choklad
Vispa äggvitan något, rör sedan ner cirka hälften av sockret. Droppa i oljan/aromen. Blanda ner resten av sockret. Smaka av och tillsätt eventuellt mer olja för starkare mintsmak. Degen ska bli som en stor boll i skålen. Är den väldigt kletig, ta i mer florsocker. Rulla små kulor/bollar och platta ut dem på ett bakplåtspapper. Tryck dit en Neverstop i mitten. Låt torka över natten. Obs, ej i kylskåp!
Chokladkola
50 g margarin eller smör
2 dl socker
1 dl ljus sirap
3-4 msk kakao
Blanda alla ingredienserna i en kastrull. Koka upp smeten och låt det småkoka på svag värme cirka 6 minuter. Rör inte i smeten under kokningen! Häll upp smeten på en plåt, oljad eller klädd med bakplåtspapper. Låt det svalna och skär sedan upp i bitar. Gör alternativt som jag och häll smeten direkt i knäckformar.
Whiskeykola
100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
2 msk whiskey
Smält smöret i en kastrull. Rör ned vispgrädde, strösocker, sirap, whiskey och vaniljsocker och låt koka utan lock cirka 30 minuter. Rör om då och då. Gör ett kulprov för att veta när smeten är färdig. Häll upp kolan på en oljad plåt, eventuellt bakplåtspapper. Låt svalna. Skär i bitar och slå in kolan i smörpapper.

Mina whiskeykolor blev lite för mjuka, men goda! Hoppas några av er har nytta av recepten. Lycka till och trevlig helg till er alla!
Kommentarer
Trackback